Quinze famílies residents a Los Ángeles, amb 38 persones, continuen allotjades en hotels i apartaments

Els aiguats van causar danys per valor d'1,8 milions d'euros en béns públics a Castelldefels

Josep Ferrer CASTELLDEFELS

AVUI 18-10-2002

L'Ajuntament de Castelldefels ha valorat en 1.858.000 euros les pèrdues municipals provocades pels aiguats del 12 de setembre i de la setmana passada.

A aquesta quantitat cal afegir-hi els danys soferts per particulars i comerços, que encara no han estat valorats pel Consorci d'Assegurances.

El consistori de Castelldefels va celebrar ahir al vespre un ple extraordinari en què es va sol·licitar al consell de ministres l'ampliació de la declaració de zona catastròfica, ja demanada arran dels aiguats del 12 de setembre. Els desperfectes municipals de les pluges de dimecres i dijous de la setmana passada han estat valorats en 892.000 euros, xifra lleugerament inferior als 966.000 euros en què es van valorar els danys de setembre.

El ple d'ahir al vespre també va reclamar al govern, i en concret a l'Agència Catalana de l'Aigua, que executi de manera urgent les obres del col·lector de les conques centrals -el del barri de Montemar- i que "assumeixi el cent per cent" del finançament del col·lector de Ca n'Aymerich. D'altra banda, a la direcció general de Carreteres se li va demanar que executi "amb caràcter d'urgència" les obres per completar el drenatge de l'autopista C-32 i que repari la C-245 o es comprometi a finançar els treballs abans de traspassar aquesta carretera al municipi.

Recollint les queixes dels veïns afectats, el ple també va demanar al Consorci d'Assegurances que assigni el nombre de perits necessaris per resoldre de manera immediata tots els expedients, que no es facin les valoracions a la baixa i que s'esforcin a donar un bon tracte als perjudicats. L'Ajuntament també es compromet a redactar, mitjançant els seus serveis tècnics, un pla de protecció addicional contra els aiguats.

Mentrestant 15 famílies, amb un total de 38 persones, dels habitatges de Los Ángeles continuaven ahir allotjades en apartaments i hotels de la ciutat a l'espera que els seus habitatges s'hagin assecat del tot i desaparegui la humitat. Alguns dels afectats són atesos per equips de psicòlegs que també faran un seguiment durant tres mesos als menors d'aquestes famílies. A més, l'Ajuntament els proporciona assessorament jurídic per a les accions legals que vulguin emprendre; la Creu Roja fa acompanyament escolar, i l'escola Margalló s'ha ofert per organitzar activitats extraescolars per als nens. Al llarg de tota la setmana diverses dotacions de bombers han continuat treballant a Castelldefels per acabar de treure l'aigua i el fang acumulats.