http://www.elperiodico.es/EDICION/portada.htm?l=CAT&f=021011
La falta d'inversió en les obres agreuja l'efecte dels temporals
Tècnics en enginyeria, ecologistes i l'alcalde de BCN exigeixen que es gasti més en infraestructures
Els estudis d'impacte encara són incomplets i les construccions envaeixen àrees de risc
MERCÈ CONESA
BARCELONA
El deficient acabat de les infraestructures bàsiques, per culpa d'una inversió insuficient, és la causa del caos desencadenat per l'últim temporal a Catalunya, segons van destacar ahir experts consultats per aquest diari. Els especialistes no van qüestionar la qualitat general de les obres, però van apuntar que no s'han fet tots els esforços --sobretot econòmics-- perquè funcionin correctament i puguin suportar un règim torrencial com és el del litoral mediterrani "Es plantegen les infraestructures a partir de les necessitats, especialment les viàries, però es té molt poc en compte el territori en què s'instal.len", va declarar ahir Àngel Llobet, degà del Col.legi d'Enginyers Industrials de Catalunya.
"En el cas de l'autopista del Garraf i de l'autovia de Castelldefels --va afegir-- fa la sensació que s'haurien pogut fer millor les coses. Però això costa diners". Llobet va opinar que els estudis d'impacte ambiental que corregeixen les infraestructures "encara són molt tímids, perquè falta tradició". "Es té en compte els ocells i la vegetació, però s'obliden coses tan importants com el risc d'inundacions", afegeix.
LA TÈCNICA SÍ QUE FUNCIONA Daniel Sempere, professor d'Enginyeria Hidràulica de la Universitat Politècnica de Catalunya, també va destacar que fer les coses bé "surt car. Per exemple --va subratllar--, haver dissenyat l'autopista del Garraf per un traçat millor hauria costat més". Segons el seu parer, les infraestructures no fallen perquè estiguin mal fetes. "La tècnica ho pot resoldre avui gairebé tot. Ara bé, si deixem una part d'una infraestructura per fer, no funcionarà mai bé".
Fins i tot l'alcalde de Barcelona, Joan Clos, va reclamar ahir "infraestructures de qualitat que estiguin preparades per afrontar aquestes situacions, encara que siguin més cares", va dir.
UNES DESGRÀCIES ANUNCIADES Rafael Madueño, president de la Fundació Ecomediterrània i expert en ordenació del territori, va plantejar altres interrogants: "¿Com es pot autoritzar i posar en marxa una infraestructura, com l'autopista del Garraf, sense que s'hagin fet abans tots els serveis perquè funcioni bé?". "Sobretot --va afegir-- quan el que es posa en perill és la vida i els béns de les persones".
Madueño està convençut que en la zona del Baix Llobregat, igual que en altres de Catalunya, s'hi ha construït menyspreant el risc de les inundacions: "S'han taponat les rieres i s'ha edificat per sota del nivell de seguretat".
MUR DE CONTENCIÓ Neus Royo, portaveu de l'associació ecologista Depana, una de les entitats que més al.legacions va presentar contra el traçat de l'autopista del Garraf, va afegir que, si bé Castelldefels és una zona d'inundacions històriques, ara les coses s'han agreujat.
"S'han asfaltat zones que abans eren agrícoles i s'ha construït als vessants de les muntanyes. Això fa que el terra, a l'estar urbanitzat, no absorbeixi l'aigua de la pluja i aquesta baixi en picat cap al pla", va afirmar Royo. Depana assegura que l'autopista "actua com un dic de contenció". "I com que no hi ha altres llocs on l'aigua es pugui filtrar o estancar-se --va prosseguir Royo--, arriba la inundació".
Molt diferent és el criteri del director general de Carreteres, Jordi Follia. "El barri inundat s'hauria negat encara que no existís l'autopista". Per Follia, el problema es deu a la falta d'una xarxa de col.lectors d'aigües pluvials a la zona.
Aquest és un punt difícil de comprovar, perquè l'autopista no es pot aixecar. Però a més, no explicaria per què es van inundar altres zones del mateix Castelldefels o de les Botigues de Sitges. Follia sí que va reconèixer que l'autovia de Castelldefels, a l'altura de l'aeroport, "té un problema de drenatge. Però això es resoldrà amb la modificació de l'autovia quan es facin les obres de la tercera pista de l'aeroport".
COMPAREIXENCES El pròxim escenari d'aquest debat estarà al Parlament i al Congrés dels Diputats. El PP i ICV van anunciar que demanaran la compareixença dels consellers d'Interior i de Política Territorial. CiU també va sol.licitar que el president d'AENA expliqui el caos del Prat en la Comissió d'Infraestructures del Congrés.