La Cara Lletja Del Delta Del Llobregat, No.8


BUTLLETÍ INFORMATIU DEL DELTA DEL LLOBREGAT

Informació actualitzada a 25 de març de 2002.

Aquest butlletí pretén ser un vehicle d'informació sobre l'actualitat de les amenaces que pateix el Delta del Llobregat, confeccionat amb les informacions pròpies així com de la subministrada per part de les persones que tenen interès en la conservació d'aquest indret. Us agraïm moltísim les informacions que ens esteu facilitant en aquests dies tan moguts.

 
 
OBRES DESVIAMENT
 
Sembla ser que finalment comencen les obres del desviament del riu.
    De moment, les obres consisteixen en el desbrossament i construcció d'una pista de terra al costat del canal de la Bunyola, per començar les obres de l'eixamplament del canal i la construcció de la mota d'aigües altes del riu segons indica la Declaració d'Impacte Ambiental . També s'han talat alguns pins dels pocs que queden al costat del Canal.
    Curiosament, aquestes obres comencen just quan han acabat les del port a la platja de la Bunyola per indicació de la declaració d'impacte i el que és més fort, és que just estan fent obres on el port tenia prohibit continuar-les. De fet es donen situacions tan paradoxals com que ara estan traient part de la sorra que hi ha al començament de l'espigó de la Bunyola i que tant d'esforç li va costar al port de trobar-la. Es a dir, que es carreguen part d'una obra per començar un altre. Tot plegat, una mica difícil d'entendre.
    De moment sembla que la nova senyalització del tancat en el perímetre de les obres amb colors i senyalització d'obra, està tenint millors resultats que l'anterior i no s'han trobat nous ocells morts. Recordem que en el tancat que s'havia posat prèviament, i com ja vam preveure al butlletí nº 5, es va produir com a mínim la mort d'una Arpella (Circus aeroginosus) i un Aligot (Buteo buteo).
    Arran dels desguassos dels canals de la zona de Cal Tet, s'ha format una bassa litoral força interessant entre la pineda de Ca l'Arana i la platja. En aquesta bassa s'ha començat a observar moviment d'ocells i si s'afavorís una pantalla vegetal adient, l'indret podria resultar molt atractiu. Esperem que la construcció de les mesures correctores, no produeixin la desaparició d'aquest micro hàbitat.
 
Aeroport
 
 J s'han acabat ( de moment) les obres de tala a la pineda de Can camins. No sabem si és que ja han acabat amb tot el que tenien per arrasar o ha sigut per l'imposició de la legislació que no permet fer feines de maneig forestal a partir del 15 de març. AENA segueix amb la seva política de fets consumats i sense esperar que es formi la comissió de seguiment ni que s'adjudiqui la direcció de la vigilància ambiental de les obres va tirant pel dret..
    SEO/BirdLife i DEPANA vam fer un comunicat de premsa denunciant aquesta actitud per part d'AENA i s'ha presentat una queixa comunitària pel que considerem una declaració d'Impacte Ambiental totalment doblegada als interessos de l'aeroport. AENA ha respost a aquest comunicat dient que ells invertiran molt en mesures de protecció mediambiental i que la Comissió de seguiment està en procés de designació. Respecte a la tala de Can Camins, AENA considera que això no és el començament d'obres sinó que son treballs previs de preparació ¿?
    L'Ajuntament del Prat desprès de dos mesos des de que va aparèixer la DIA, finalment s'ha pronunciat, dient que aquesta pateix de nombroses mancances de tipus tècnic i que fins i tot podrien vulnerar la legislació ambiental. Perquè han trigat tant a dir una cosa que tothom sabíem, tenint un grup important de tècnics qualificats treballant per aquest tema?.
    Segons informa "El Periódico" del 23 de març, ja s'ha constituït la Comissió de seguiment de les obres de l'ampliació de l'aeroport. Desconeixem si això es veritat i com és que AENA ara s'ha donat tanta pressa si no pensaven constituir-la fins al mes de maig segons les seves declaracions al diari "El Mundo".
 
Cal Dalit
 Com vam anunciar al butlletí nº 7, ja s'ha finalitzat la nova àrea compensatòria per al Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus). Sense entrar en el tipus de disseny que s'ha fet d'aquesta nova zona, força controvertit per les diferents part implicades, la veritat és que de moment no està tenint gaire efecte. En una visita a l'indret el passat dia 21 de març, només es van trobar un grup d'ànec Coll verds(Anas platyrhynchos), tres faisans (Phasianus colchicus) i algun Bernat, a més de Cogullades (galerida cristata) i moltes garses (Pica pica). No volem ser pessimistes i esperarem a que l'època de reproducció estigui més avançada per donar conclusions al respecte.
 
LES CARES LLETGES A INTERNET
 
    Per gentilesa dels amics de la Plataforma Ciutadana contra el Parc Temàtic de Can Aymerich i que han estès les seves activitats a d'altres temes com el Pla de Ponent a Gavà, ara podeu trobar els butlletins anteriors a internet a l'adreça: http://www.amics21.com/lacaralletja/. Us encoratgem a que visiteu les seves pàgines on podreu trobar moltes informacions sobre els atacs que reben aquelles altres zones menys conegudes però que també conformen el delta del Llobregat. http://www.amics21.com/index.html


 
Informació compilada per:
Jordi Ballesta

SEO/BirdLife Delta del Llobregat
jballest@cconline.es

Indice

y Amics21