Escombraries sota la catifa

Antoni Bosch

Article publicat al Núm 4 de  la revista Tribun@Baix, Revista Mensual d'Informació Local de Gavà.

Fa quaranta anys, el 7 de novembre de 1962,  hi hagué a Gavà unes inundacions que van obligar a evacuar les persones que vivien en coves excavades als marges de  la Riera del Calamot. Les restes d'algunes d'aquestes coves (un hàbitat singular i típic en algunes zones d'Andalusia) encara es poden contemplar avui. Per sort no hi hagué desgràcies personals com un mes i mig abans al Vallès. I a la Revista Brugués del mes de novembre de 1962 hi podem trobar una petita crònica d'aquest fet catastròfic i del moviment solidari que va generar.

El 12 de setembre del 2002 un altre aiguat --que també va fer destrosses a l'ambulatori de la Riera de Sant Llorenç-- va rebentar l'abocador del Garraf, i va arrossegar milers de tones d'escombraries i de lixiviats a través de la Riera Seca i les rieres de la Sentiu i dels Canyars fins el mar. Tanmateix a la Revista Municipal Brugués del 23 de setembre del 2002 no hi trobem  cap crònica. Només un anunci publicitari de l'abocador del Garraf on "es du a terme un ambiciós projecte de restauració...".

I les autoritats primer neguen que hagi passat mentre acusen al Grup Ecologista Quercus d'haver denunciat el fets i de ser "exagerat i tremendista" i "voler fer creure als ciutadans que hi ha un risc de contaminació, quan de fet aquest és inexistent" (Vilaweb Gavà 20-9-2002). Però la nit del 9 al 10 d'octubre una nova tormenta tornar a rebentar l'abocador arrossegant de nou escombraries per les rieres i els camps dels pagesos fins el mar. Diverses cadenes de televisió i emissores de ràdio i la premsa de Barcelona se'n fan ressó però l'Entitat Metropolitana de Medi Ambient "torna a desmentir amb contundència qualsevol contaminació de les zones situades entre l'abocador del Garraf i el mar' (Vilaweb Gavà 16-10-2002 ).

Tot plegat demostra que la transparència informativa no lliga amb el poder i  que l'administració metropolitana que gestiona l'abocador del Garraf necessita canvis i un reciclatge a fons. I també que l'alcalde de Gavà en el tema de l'abocador està claudicant de defensar els interessos de la ciutadania de Gavà per no posar en perill el seus càrrecs a l'entitat metropolitana.