BOSCOS MALMESOS A SANT ANDREU DE LA BARCA Carta publicada en la Revista “AQUÍ”, 17/10/2003

BOSCOS MALMESOS A SANT ANDREU DE LA BARCA



Sant Andreu de la Barca, com la resta de pobles del Baix Llobregat, (Pallejà, Molins de Rei, Sant Vicenç dels Horts, Corbera...) està patint els darrers anys un creixement urbanístic desmesurat cap als boscos de les Serres de l'Ordal. Aquest creixement ha arribat al punt que, esgotada la zona urbanitzable, per sobre de la Colònia del Palau, s'ha destrossat bosc, fins i tot, sense permisos municipals.


HISTÒRIA

El Collectiu per a la Defensa del Medi Ambient de Sant Andreu de la Barca, DEMASAB, que pertany a l'Associació de Defensa Forestal del massís de l'Ordal (ADF), quan vam veure el que s'estava fent a les muntanyes, vam demanar tenir accés a l'expedient de les obres. Conscients d'aquest problema comú a tota la comarca, volíem evitar que es cometessin incorreccions davant d'un projecte amb previsió de construir 35 habitatges de luxe enfilats a les muntanyes.


REVISIÓ SOBRE ELS PLÀNOLS del Plan general d'ordenació (PGO)

Vam veure que el projecte no respectava la totalitat del parc forestal, clau P, previst en el Pla General d' Ordenació, en uns 2.800 m2.


SOBRE PREVENCIÓ D'INCENDIS

També ens va preocupar veure que l'aigua, prevista per dia i parcella de 400 m2, per bombeig, sols preveia una capacitat de 1.250 litres dia (cosa que és un incompliment de la llei de les normes bàsiques per a l'edificació NBE-CPI 91, condicionades pel Decret 241/1994 de 26 de juliol) i que tampoc respectava el Decret 64/1995, pel qual s'estableixen les mesures per a la prevenció dels incendis forestals (1000 litres hora per hidrant).


INFORME A L'AJUNTAMENT I DENÚNCIA DAVANT DE LA GENERALITAT

El Collectiu DEMASAB va informar a l'Ajuntament el 18 de setembre del 2002, demanant una reunió per tractar el tema. També es va plantejar oralment al Ple Municipal del mateix mes. La resposta del responsable polític d'Urbanisme va ésser despectiva a DEMASAB, dient que no es faria cap reunió si DEMASAB no portava un tècnic qualificat.

Llavors, al mes d'octubre, el mateix informe el vam enviar en instància a Disciplina Urbanística de la Generalitat de Catalunya. Aquest informe el van respondre al novembre, donant-nos la raó. Obviant però, el problema de la pressió de l'aigua per a la prevenció dels incendis forestals i dels habitatges (...) .

La Generalitat va revisar els plànols del projecte, però no va fer cap inspecció a la zona, cosa que hagués estat molt important, perquè amb l'obra s'ha tret més bosc que el reflectit als plànols.